Nemzetközi Gyermek- és Tinédzseraddiktológiai Konferencia

Nemzetközi Gyermek- és Tinédzseraddiktológia Konferencia
Időpont: 2015. április 21-22.
Helyszín: Győri Városháza

A Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet - Nemzeti Drogmegelőzési Iroda és Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata a „Legyen más a szenvedélyed!" TÁMOP 5.2.9-13/1-2014-0001 számú kiemelt projekt keretein belül, 2015. április 21-22-én rendezte meg a Nemzetközi Gyermek- és Tinédzseraddiktológiai Konferenciát.

A konferencián hazai és nemzetközi, elsősorban közép-európai, addiktológiai (elméleti és gyakorlati) szakemberek, gyermekpszichiáterek, gyermekekkel, tinédzserekkel foglalkozó pszichológusok, családorvosok, védőnők, nevelési tanácsadókban dolgozók, pedagógusok, szociális munkások, illetve gyermekvédelemben dolgozók vettek részt.

A hatalmas érdeklődést jelezte, hogy 320 fő regisztrált a konferenciára, ahol 1 pre-conference workshop, 6 plenáris előadás, 55 szekció előadás hangzott el. Az előadások magyar és angol nyelven folytak. A megnyitó előadást David Foxcroft, az Oxford Brookes Egyetem professzora, a közösségi pszichológia és közegészségügy szakértője (http://www.swph.brookes.ac.uk/professor-davidfoxcroft) tartotta. A konferenciát egy angol nyelvű Pre-Conference Workshop előzte meg, amelyet a SPAN kutatócsoport (Science for Prevention Academic Network, http://www.span-europe.eu/) tagjai tartottak. A külföldi résztvevők a konferencia másnapján önálló, angol nyelvű szekcióban vitathatták meg a droghasználat különböző mintázatait, valamint az ezekre adott a közösségi és speciális politikai válaszok tapasztalatait. A programok között szerepelt még egy „Szakmai módszertani vásár", amely a szakterületen dolgozó munkatársaknak adott lehetőséget arra, hogy bemutassák és másokkal megismertessék az általuk használt és a saját gyakorlatukban jól bevált eszközöket, módszereket. Ezáltal a résztvevők módszertani segítséget, újabb ötleteket kaphattak mindennapi szakmai munkájukhoz.

A konferencián önálló kutatásra épülő, tudományos igényű vagy saját tapasztalaton alapuló gyakorlati fókuszú előadások hangzottak el a meghívott nemzetközi és hazai szakértők plenáris előadásain, szekció-előadásokon és műhelyeken.

A szekciók témái • A legális, illegális szerhasználat prevalenciája gyermek- és serdülőkorban • A család szerepe a gyermeki/serdülőkori szenvedélybetegség kialakulásában – pszichoszociális rizikó- és védőtényezők, megoldásközpontú – egészségfejlesztő szemlélet, transzgenerációs hatások, családterápia, családkonzultáció • Az ellátórendszer jelenlegi állapota: erősségek és hiányosságok  Az iskolai prevenció, a családorvosok, a gyermekjóléti intézmények szerepe a megelőzésben  Nemzeti és nemzetközi szabályozások és útmutatások.

A konferencia szervezéséről a résztvevő helyettes államtitkárok és a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet főigazgatója elismeréssel nyilatkoztak.

Az elhangzott előadások absztrakt kötetben jelentek meg.