Kábítószer ellenes Világnap győri programja

Kábítószer ellenes Világnap győri programja 2017. június 26.

„Legyen a sport a szenvedélyed!”

 A Kábítószer-ellenes Világnap győri kampánya

 

Június 26. az ENSZ döntése alapján 1988 óta a Kábítószer-ellenes világnap. Mivel a kábítószer használat okai összetettek, a kezelése is csak társadalmi összefogással lehetséges. Erre hívja fel a figyelmet a világnap, amelynek győri programja az EYOF jegyében zajlik, amelyhez az önkormányzati finanszírozás mellett az EMMI pályázati támogatást biztosít.

Jó alkalom egy ilyen nagyszabású sportesemény a mozgás fontosságának, az egészséget támogató szabadidősportnak a fiatalok körében való népszerűsítésére is. A sport és a sportolás révén kialakuló közösségek hatékony védő tényezőt jelentenek a drogmegelőzésben. A győri kampány célja a droghasználat szempontjából veszélyeztetett, tizenéves korosztály elérése úgy, hogy ne csak a szenvedélyszerek használatának tiltását érzékeljék, hanem alternatívákat kapjanak, továbbá segítséget az egészségüket támogató döntések meghozatalában, illetve megtartó közösségek kialakításában. A kampányban a fiatalok javaslataira is számítanak, ezért szlogen pályázat meghirdetésére kerül sor a kef.gyor.eu honlapon valamint az ifjúsági rendezvényeken. A közösségi média platformokon keresztül jutnak el az üzenetek a követőkhöz. Így az online térben szélesebb ifjúsági rétegeket lehet megszólítani. Fontos része a kampánynak a szabadidő eltöltési, mozgást, sportolást népszerűsítő lehetőségek biztosítása. Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Győr VárosiKábítószerügyi Egyeztető Fórum tagintézményeivel, a Család és Gyermekjóléti Központtal, és az oktatási intézményekkel együttműködve, Adyvárosban, valamint Sziget-Újvárosban valósít meg alternatív prevenciós programokat. A „Tied a pálya” program helyszínei a Barátság Sportpark, a Bercsényi ligeti pályák, valamint az Eötvös József Általános Iskola. A programok 16-19 óra között várják az érdeklődőket, egy kivétellel, ugyanis a Bercsényi ligeti focipálya, kosárpálya és erőpark ez alkalommal hosszabb nyitva tartással, 16-tól 22 óráig áll a szünidőben mozogni vágyó fiatalok rendelkezésére. A helyszínek többségében testnevelők biztosítják a mozgás lehetőségeket és a hozzájuk szükséges sporteszközöket. A Barátság Sportparkban pedig „Gyere és játssz” címmel a Család és Gyermekjóléti Központ utcai és lakótelepi szociális munkásai adják a sporteszközöket a petanque, teke, asztalitenisz, ugrókötél, ritmikus gimnasztika, frizbi, bumeráng, tollaslabda űzéséhez. (Ez a programelem a nyári szünetben heti rendszerességgel folyamatosan működik majd, csütörtökönként, 16.30-18.30 között.) A Kábítószer-ellenes Világnapon, június 26-án nyílik a Győri Rendőrkapitányság Drog- és bűnmegelőzési tábora is. A résztvevő fiatalok egy hetes prevenciós programban vesznek részt, amelynek megvalósítását a KEF is támogatja. Ugyancsak a KEF finanszírozza a Máltai Szeretetszolgálat SzínStér és a Család és Gyermekjóléti Központ szakemberei részvételével megvalósuló Partisegély szolgálatot, amely a hét végi, fiataloknak szóló rendezvényeken járul hozzá a még biztonságosabb szórakozáshoz.

A KEF a Világnap alkalmából bíztatja az olvasót is, hogy írja le magának egy papírra, mitől szeretne megszabadulni, mit szeretne elengedni, a cédulát pedig semmisítse meg. A felismerés az első lépés a káros szokásainkkal, káros szenvedélyeinkkel való szembenézéshez, az első lépés a változtatás felé vezető úton.